Stránky

neděle 26. dubna 2015

Turín

Pokud se Vám bude někdo snažit namluvit, tak jako nedávno mně, že je Turín tuctové průmyslové město, které nemá co nabídnout, patrně tam dotyčný nikdy nebyl. Je pravda, že zde operuje významná část italského průmyslu, včetně i u nás dobře známé automobilky FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino) a zejména západní část města je poseta nekonečnými továrními halami a sklady, avšak samotné centrum může ukázat mnohem víc. 

Právě díky průmyslu, konkrétně služební cestě do pobočky naší firmy v nedaleké Collegni, jsem dostal příležitost toto město spatřit a Vás tak teď pozvat na malou procházku jeho ulicemi.

Začít můžeme ještě ve vzduchu na palubě tryskového Embrareru 195 italských aerolinek Air Dolomiti (což je, stejně jako v poslední době "populární" German wings, dceřiná společnost Lufthansy), kdy mi pilot díky přibližovacímu manévru nabídl hezký výhled na bezmála milionové město ležící ve stínu alpského oblouku, jehož krajem se jako ta typická italská špageta vine řeka Pád. Ti hravější z Vás mohou  zkusit na fotce najít třeba stadion Juventusu.


Pokračovat můžeme v samotném středu města na náměstí Piazza Castello u budovy paláce prvního královského Italského senátu. Ta je zajímavá především tím, že zatímco zepředu působí barokní průčelí vznešeným dojmem, z druhé strany přechází do podoby středověkého hradu, konkrétně ze začátku 14. století, který zde dala původně vystavět tehdy vládnoucí Savoyská dynastie.


Původní, hradní, část budovy senátu



Asi nejznámější Turínskou stavbou, kterou mimochodem naleznete i na rubové straně italského dvou-eurocentu, je budova Mole Antonelliana, pojmenovaná po svém architektu Alessandru Antonellim. Při svém dokončení v roce 1888 se se svými 168 metry mohla pyšnit titulem nejvyšší stavby světa - dokud ji z pomyslného trůnu o rok později nesesadila pařížská Eiffelova věž. Původně byla budova projektována jako synagoga, ale v průběhu výstavby došli místní židovské komunitě finance a objekt tak připadl městu. V současné době zde sídlí filmové muzeum. Vstupné je pouhých 8 euro, nicméně samotná výstava mě moc neokouzlila. Přeci jen ukázky ze starých filmů se dají najít i na youtube a ten údajně originální kostým vetřelce moc věrohodně taky nepůsobil.





Pokus o vyfocení místní (v originále zelené) šaliny pomocí tzv. panningu paní řidičku zjevně pobavil

Dál projdeme okolo řeky Pád, přes místní náplavku, až na pahorek, kde stojí kostelík Monte dei Cappuccini, odkud je jeden z nejhezčích výhledů na město. Je mi jasný, že kdybych tu skutečně bydlel, právě okolí řeky a zmíněného vršku by bylo jedním z nejčastějších cílů mých vycházek, už pro ten klid a všudypřítomnou zeleň.

Náladovka s Antonelliho věží

řeka Pád, chrám Gran Madre di Dio inspirovaný římským Pantheonem a vrch s kostelíkem Monte dei Cappuccini 


Pohled na město a jeho hlavní dominantu
Nakonec si pojďme vychutnat projížďku na zhruba deset kilometrů vzdálený kopec, kde stojí majestátní basilica di Superga vystavěná na začátku osmnáctého století, jako poděkování bohu za ochranu před francouzskou armádou. Možná ještě lepší než samotná budova je však výhled na Turín. Máme štěstí, právě zapadá slunce a my si tak můžeme vychutnat pohled na usínající město topící se ve stínech třítisícových alp.




Teď máte možná lepší představu o tom, že Turín není jen fotbal, olympiáda a průmysl. Je to město, co má svoji tvář a dokáže Vám nabídnout spoustu krásy jak na širokých bulvárech tak v úzkých uličkách, či podloubích, jež tu jsou tak typická. Jsem rád, že jsem se po desetihodinových šichtách v meeting roomu vzpamatoval a vyrazil objevovat krásy této, myslím si, že trochu nedoceněné, části Itálie. Rozhodně to stálo za to, a až budu mít příště podobnou příležitost nebudu váhat ani vteřinu!

2 komentáře:

  1. Povedené fotky, jako vždy. O Turínu jsem jako o výletním cíli nikdy neuvažovala, také ho mám zafixovaný spíše jako průmyslové město, ale na fotkách působí velice příjemně.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc za pochvalu :) taky bych tam normálně na výlet asi nejel - o to víc jsem byl překvapenej :)

    OdpovědětVymazat