Stránky

pondělí 5. ledna 2015

Amsterdam memories

Stalo se to zase úplně stejně, jako mnohokrát před tím. Někdo, vlastně to byl kamarád Kuba, řekl: "Jedeme na Silvestra do Amsterdamu, nechceš se přidat?" Ještě dlouho po tom jsem řešil, co to bude stát, jestli mám vůbec tak dlouho volno, a další podobné věci, jenže tam někde vzadu v hlavě, v nějakém místě, které neumím definovat, jsem od první chvíle věděl, že zkrátka pojedu ...

... pojedu oslavit nový rok do Amsterdamu a bude to sakra nezapomenutelný!

Letošní, možná nejlepší vánoční volno vůbec, začalo už o štědrém dnu, který jsem strávil tradičně s nejbližší rodinou na našem malebném lontě nedaleko Brna. Následovaly skvělý dva dny s partou v Pardubicích u Hvíždiho a jeho novomanželky Darji. Tady jsem s sebou bohužel neměl foťák, takže z této fáze žádný obrázky nemám - nicméně při takovém star wars maratonu stejně není moc co fotit a o večerním tahu pardubickými kluby to platí stejně.

Největší dilema "vánočních prázdnin" pro mě však představovalo vzdát se silvestrovské oslavy v Kunčicích s mými nejlepšími kamarády. Proto jsem se to snažil zařídit tak, abych se tam mohl alespoň na jednu noc vypravit. To se díky bohu podařilo, a tak, ač jsem letos po dlouhé době nemohl fotit tradiční novoroční jízdu v trenkách, užil jsem si aspoň jeden večer na chalupě a v "naší" kunčické hospodě!

Hrbič v Kunčicích nechyběl a s ním tohle sprostý pití!

Pak, když jsem konečně seděl ve vlaku do Prahy, kde jsme měli sraz, jsem teprve začal přemýšlet, proč kluci vybrali právě Amsterdam. Není zde žádná dominanta, nic co bych chtěl vidět dřív, než jsem četl internetové průvodce, ani tu trávu nikdo z našeho nově vytvořeného tet nekouří ...

... Amsterdam mě brzy přesvědčil sám; to místo je totiž jeden velkej úlet!


Ve dne

Je to typ města, v jakém jsem nikdy před tím nebyl. Přes svoji velikost (skoro 800 tisíc obyvatel) působí i v centru dojmem obyčejného předměstí. Nikde žádné mrakodrapy, žádné fronty troubících taxíků a všeobecná, ve vzduchu se vznášející nervozita - nic. Místo toho stojíš přímo v centru, po levé straně máš kanál lemovaný typickými amsterodamskými domy po němž se líně šine borec na lodi, kterou, podle popraskaného nátěru, zřejmě pořídil ještě od samotných zakladatelů města. Po pravé ruce je cyklostezka, kde Tě v klidném tempu míjí místní jedoucí z práce, nebo čert ví odkud - je to prostě jedno! Pár kroků před Tebou zavalitý černoch dojíždí špinku beztak řízlou marockým haškem a ochotně něco vysvětluje evidentně zmateným japonským turistům. Prostě pohoda, která vládne na návsi v Horní Dolní po nedělní mši - akorát ve sto tisíckrát větším měřítku!





boys na mostě cestou na přívoz

Sami jsme se poslední den v roce rozhodli strávit trochu aktivněji a za necelých deset éček jsme si, v jedné z mnoha půjčoven, pronajali kolo a vydali se poznávat Amstr, nebo také A'dam jak říkají místní, v jedné stopě. Pro to jsou ulice náležitě upraveny a šířka cyklostezek je mnohdy větší, než silnice pro auta. Navíc sama o sobě jízda na kole způsobuje dobrou náladu :)

Díky našim červeným zázrakům bez přehazovačky a se systémem brzdění jako na BMX16 jsme zvládli projet celé centrum protkané romantickou spletí kanálů a jednoduchých klenutých mostů za jediné odpoledne. Viděli jsme tak, stále krásně zelený, Vondel park, známý dřevěný most Magere Brug nebo obrovský nápis I amsterdam obležený turisty nedaleko muzea malíře Van Gogha.

Námořní muzeum a replika jedné z lodí východoindické obchodní společnosti

plachetnice a v pozadí kostel sv. Nicholase

typické Amsterdamské parkoviště 

V noci

Na začátek je nutno podotknout, že následující zážitky se týkají noci silvestrovské, tudíž všeobecné veselí bylo asi trochu znásobeno oproti normálu - nicméně i možná díky tomu jsme si to tak užili. Z našeho punkového karavanu, jež jsme nechali zaparkovaný na severní straně zálivu Ye jsme vyrazili ve velkém stylu taxíkem přímo do centra k námořnímu muzeu, kde se měl konat městský ohňostroj. Ne, že by jsme potřebovali tak rozhazovat, ale přívozy v noci nejezdí.

Ulice v okolí byly pro auta zcela uzavřeny a tak skupinky místních i turistů kempily přímo uprostřed křižovatek a napjatě očekávali půlnoc. Za zmínku určitě stojí obrovské světelné tabule stojící snad na každém druhém rohu s nápisy jako "ignore street dealers" či "extremely dangerous cocaine is sold to tourists" vartující před bílým heroinem, který je údajně turistům prodáván právě jako dražší kokain. Nutno podotknout, že i k nám se několikrát za noc nenápadně přitočil týpek s tichým, na půl huby pošeptaným: "some coco?"

Po v pravdě velkolepé ohnivé show jsme se s davem přesunuli na místo známé jako red light district. Tady je třeba říct, že kromě lehčích drog je v Nizozemsku legální i prostituce, a taky, že ji tu mají zmáklou vskutku dokonale. Na každé z ulic dlouhých něco přes půl kilometru by jsi napočítal určitě více než 100 výloh s prodávajícími se dívkami všech tvarů či barev. To všechno podkreslovala marihuanová mlha šířící se v této části města více než kde jinde. Pokud snad nějakému z domů chybělo červeně orámované okno s okatou japonkou, či dlouhonohou blondýnou, zcela jistě to byl coffeshop, kde si za tři éčka koupíš jointa bílé vdovy co Tě prý vystřelí až do vesmíru nebo sexshop s videokabinkou! Myslím, že takovou atmosféru nikde jinde na světě nezažiješ!

Zkrátka, Amsterdam je město jako žádné jiné a určitě stojí nejen za vidění, ale hlavně za prožití!

výlet na pobřeží severního moře

růže zavátá v písku - jako by nevěděli, že růži je třeba chránit ;)

2 komentáře:

  1. Amsterdam má hrozně zvláštní atmosféru a člověku to město tak nějak okamžitě přiroste k srdci, stejně jako celé Holandsko. Ještě o trochu víc se mi ale líbil Haag, je tam míň turistů. Odcestovat takto na Silvestra je každopádně dost stylový! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Atmosféru v Amterdamu miluju, rozhodně bych se tam ráda ještě někdy podívala. Taky jsem měla podobný dojem a totiž, že působí úplně jinak než ostatní města kvůli architektuře a malé hustotě zalidnění. Každopádně nejvíce mě zaujala poslední fotka je něčím zvláštní, násherná. :)

    OdpovědětVymazat